Infomlad.netStičišče.siInkubator socialnega podjetništva

Predstavitev knjige POTopis – Viljem Gogala

Vili je posebne vrste romar. Potuje brez denarja in imetja ter načeloma ne prosi za nič, niti za hrano in prenočišče.

Pravnik in magister sociologije je bil včasih poln denarja, karierist, ambiciozen, celo pohlepen. Bilo mu je nekaj čez trideset let, ko je Viljem Gogala na podlagi notranjega klica zavidljivo mednarodno kariero zamenjal za romarsko palico in tako zapustil življenje materialnega obilja, izpraznjen, osamljen in nezadovoljen, ter se odločil hoditi po svetu – brez vsega. Razdal je namreč vse svoje premoženje in dobrih dvanajst let romal, kamor so ga poklicale poti.

Brez denarja in vnaprejšnjih načrtov je po dolgem in počez prehodil velik del kontinenta (Evropo in Bližnji Vzhod) in obenem večino romarskih poti: od Kompostele in Rima, pa vse tja do Jeruzalema, koraki po zunanjih cestah pa so mu odstirali vedno globljo in jasnejšo notranjo pot.

Vedno praznih žepov je prenočeval zunaj, se umival v rekah in se prehranjeval od ostankov, spal in molil po preddverjih samotnih cerkva. Seveda ni več načrtoval, da se bo vrnil.

A je bila božja volja drugačna.

O svoji poti je spisal knjigo, ki je postala njegova nova pot.

POTopis je torej knjiga, ki, kakor naznačuje sam naslov, opisuje pot - pot nekdanjega novinarja Sobotne priloge Dela, ki je nekega dne zapustil svet, kot ga je poznal, in se prelevil v beraškega romarja.

Njen ilustrator je v tujini uveljavljen ruski slikar, Nikolaj Mašukov, znan po stalni razstavi križevega pota na Brezjah, ob izidu jo je kot osebno knjigo meseca v Bukli izpostavila Manca Košir, Tina Košir pa jo je izbrala kot eno izmed petih najpomembnejših knjig.

Ker opisuje notranje in ne zunanje svetove, je namenjena zlasti ljudem, ki jim je blizu duhovnost, iskanje svoje življenjske poti in sledenje tej, ne glede na ceno.

Kakor Viljem ni običajen popotnik, tudi knjiga do bralcev ne pride po običajni poti, saj jo je moč prejeti le na njegovih predstavitvah. Podarjene so jim, a sprejema morebitne denarne prispevke za ponatis.

Viljem pravi:

“Živim od miloščine, od staršev in od kolegov, in knjiga ne bo šla na police knjigarn.”

Srčno vabljeni na predstavitev knjige in morebitno (ponovno) odkritje lastne poti, v sredo, 27. 11. 2019 ob 19:00 v dvorani Središča Rotunda, Koper, so.p., Destradijev trg 11 (vhod iz Vojkovega nabrežja).

Pripovedoval nam bo namreč o mnogih duhovnih uvidih in spoznanjih, ki mu jih je prineslo pozorno prisluškovanje toku in zakonom življenja: ko se popotnik odpove vsakršni gotovosti, je to namreč nuja in edina možnost, življenje pa se popotniku razkrije v svoji neposredni goloti.

»Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.«

(Mt 7, 13-14)

Vstop je PROST.

Komentiranje izključeno.